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October 5, 2009 

TCRS 2009-07: Revenue Rulings 2009-31 and 2009-32 Dealing with the Contribution of 
the Dollar Equivalent of Unused Paid Time Off to a Profit Sharing Plan 

Consistent with the Obama Administration’s call for more measures to help working Americans increase 
their retirement savings, the Internal Revenue Service and Treasury Department (IRS) issued companion 
Revenue Rulings 2009-31 and 2009-32 to facilitate the conversion of the dollar equivalent of unused 
leave and vacation into additional retirement plan contributions. 
Revenue Ruling 2009-31 provides guidance for the issues described below in 2 situations where the 
employers maintain a sick and vacation leave paid time off (PTO) plan that is available to all active 
employees on substantially the same terms and conditions.  The PTO plans qualify as bona fide sick and 
vacation leave plans for purposes of Internal Revenue Code (IRC) section 409A and section 1.409A-
1(a)(5) of the Income Tax Regulations.  Under the PTO plans, participants may take paid leave without 
regard to whether the leave is due to illness or incapacity.   
Revenue Ruling 2009-32 provides guidance on the same issues described below in 4 situations, but in 
the context of unused paid time off for terminated employees. 
The issues addressed in Revenue Rulings 2009-31 and 2009-32 are: 

- Whether the amendment described below to a profit sharing plan requiring or permitting certain 
contributions of the dollar equivalent of unused paid time off would cause the plan to fail to meet 
the requirements of IRC section 401(a), and, if applicable, section 401(k); and  

- When a participant is required to recognize in gross income contributions of paid time off to the 
plan and payments of paid time off to the participant. 

Under the facts presented in both Revenue Rulings, all the employers maintain a profit sharing plan 
which includes a 401(k) feature that, prior to the amendments permitting the dollar equivalent of unused 
paid time off to be contributed to the plans, meets the requirements of IRC section 401(a) and IRC 
section 401(k).  The plans have a calendar plan year and limitation year and the contribution of the dollar 
equivalent of unused paid time off (when combined with other plan contributions and annual additions) 
does not exceed the limitations of IRC section 415(c), dealing with the maximum contributions on behalf 
of a participant under a defined contribution plan, or the limitations of IRC section 401(a)(30), dealing with 
the limitations on elective deferrals.  In addition, the contributions to the plans are made timely by the 
employers and qualify as a deduction on the employers’ tax return for the applicable taxable year. 

Revenue Ruling 2009-31 

• Situation 1 
Under an employer’s PTO plan, participants are granted paid time off each January 1, based on their 
number of years of service.  No unused paid time off hours as of December 31 may be carried over to 
the following year. 
The employer’s PTO plan and profit sharing plan were amended, effective January 1, 2009, to allow 
the dollar equivalent of any unused paid time off as of each December 31 to be forfeited under the 
PTO plan and contributed to the profit sharing plan as a nonelective employer contribution. The 
amendment also provides that the dollar equivalent of any unused paid time off remaining after the 
contribution is made to the profit sharing plan is paid by the employer to the participant by February 
28 of the following year. 
Participant A is covered under both the PTO plan and the profit sharing plan.  As of December 31, 
2009, participant A has $500 of unused paid time off of which only $400 could be contributed to the 
profit sharing plan because of the limitations of IRC section 415(c). The employer contributes the 
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$400 to the profit sharing plan which is allocated to participant A’s account as of December 31, 2009.  
The employer pays participant A the remaining $100 in cash on February 28, 2010. 

• Situation 2 
Under an employer’s PTO plan, participants ratably accrue hours of paid time off on a pay period 
basis starting each January 1.  On each December 31, participants may carry over to the following 
year unused paid time off not to exceed a specified number of hours, referred to as the “carryover 
limit.”  The dollar equivalent of any unused paid time off over the carryover limit is paid to participants 
by February 28 of the following year. 
The employer’s PTO plan and profit sharing/401(k) plan were amended effective January 1, 2009, to 
provide that a participant may elect to reduce all or a part of the dollar equivalent of any unused paid 
time off that may not be carried over to the following year, and have that amount contributed to the 
profit sharing/401(k) plan by the employer as an elective contribution for the participant.  The profit 
sharing/401(k) plan does not permit catch-up contributions.  
Participant B is covered under both the PTO plan and the profit sharing/401(k) plan.  As of December 
31, 2009, participant B has $450 of paid time off in excess of the carryover limit and made a valid and 
timely election to contribute 60% of that amount to the plan ($270).  On February 1, 2010, the 
employer contributes the $270 to the plan which is allocated to participant B’s account as of February 
1, 2010, and treated as an elective contribution for the 2010 plan year.  The employer pays 
participant B the remaining $180 on February 1, 2010. 

Conclusions 

Under Situation 1, the IRS concluded that the amendment does not cause the profit sharing plan to fail to 
meet the qualification requirements of IRC section 401(a), provided the nonelective contribution, together with 
other contributions made to the plan, meet the nondiscrimination requirements of IRC section 401(a)(4).  
Further, if the nondiscrimination requirements of IRC section 401(a)(4) are met, the Revenue Ruling states 
that the contribution will be includible in participant A’s income only when distributed from the plan.  The $100 
paid to participant A on February 28, 2010 will be taxable income to participant A for 2010. 
The Revenue Ruling provides that because the amount of the nonelective contribution made to the profit 
sharing plan in Situation 1 will vary based on the amount of a participant’s unused paid time off, it is 
unlikely that such a plan will satisfy a design-based safe harbor for nondiscrimination.  Rather, testing 
based on contributions made for individual participants will most likely be required, thus limiting the use of 
this method to a smaller number of plans.   
Plan sponsors are cautioned against proceeding with such an amendment without first consulting with 
ERISA counsel and their service provider regarding all the implications of treating paid time off as a 
nonelective contribution. 
Under Situation 2, the IRS concluded that the amendment to the profit sharing/401(k) plan does not 
cause the plan to fail to meet the qualification requirements of IRC section 401(a) and 401(k), provided 
the elective contribution, together with other contributions and deferrals under the plan, satisfy the 
nondiscrimination requirements of IRC section 401(k) and the limitation on elective contributions under 
IRC section 401(a)(30).  The $270 elective contribution to the plan will be includible in participant B’s 
income only when distributed.  The $180 paid to participant B on February 1, 2010 will be taxable income 
to participant B for 2010.  

Revenue Ruling 2009-32 

• Situation 1 
Under an employer’s PTO plan, participants are granted paid time off each January 1, based on their 
number of years of service.  On each December 31, participants may carry over to the following year 
unused paid time off not to exceed a specified number of hours (carryover limit).  If a participant 
terminates employment, the dollar equivalent of any unused paid time off remaining at termination of 
employment is paid to the participant within 60 days after such termination. 
Under the employer’s profit sharing/401(k) plan, catch-up contributions are not permitted.  The plan 
provides that IRC section 415 compensation is based only on amounts paid during the limitation year. 
However, amounts for unused paid time off that are paid by the later of 2½ months after termination 
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of employment or the end of the limitation year that includes severance are treated as plan 
compensation for IRC section 415 purposes to the extent allowed under IRC section 415.   
The profit sharing/401(k) plan and the PTO plan were both amended effective January 1, 2009, to provide 
that the dollar equivalent of unused paid time off at the time of a participant’s termination of employment is 
forfeited under the PTO plan and contributed to the profit sharing/401(k) plan.  The dollar equivalent of any 
remaining unused paid time off is paid to the participant within 60 days of the termination. 
Participant C is covered under both the PTO plan and profit sharing/401(k) plan and terminates employment 
on October 1, 2009.  As of October 1, 2009, participant C has $300 of unused paid time off.  The employer 
contributes the $300 to the profit sharing/401(k) plan for participant C as a nonelective contribution on 
October 19, 2009, and allocates this amount to participant C’s account on October 19, 2009. 

• Situation 2 
The facts are the same as in Situation 1, except participant C’s employment terminates on December 
28, 2009, and the remaining unused paid time off is not paid to participant C until 2010.  In addition, 
$150 is contributed to the plan by the employer on January 18, 2010 as a nonelective contribution 
with the remaining $150 paid to participant C on January 18, 2010.   

• Situation 3 
Under an employer’s PTO plan, participants ratably accrue hours of paid time off on a pay period 
basis starting each January 1.  On each December 31, participants may carry over to the following 
year unused paid time off up to a specified carryover limit and any unused paid time off over the 
carryover limit is forfeited.  If a participant terminates employment, the dollar equivalent of any 
remaining unused paid time off is paid to the terminated participant within 60 days of the termination. 
Under the employer’s profit sharing/401(k) plan, catch-up contributions are not permitted.  The plan 
provides that contributions to the plan are taken into account for the year in which falls the date the 
contributions are allocated to participants’ accounts.  IRC section 415 compensation is based only on 
amounts actually paid during the year.  However, amounts for unused paid time off paid by the later 
of 2½ months after termination of employment or the end of the limitation year that includes 
severance are treated as IRC section 415 compensation under the plan.   
The employer amended both the PTO plan and the profit sharing/401(k) plan effective January 1, 
2009, to provide that a participant may elect to reduce all or a part of the dollar equivalent of any 
unused paid time off and have the employer contribute that amount to the plan as an elective 
contribution for the participant. 
Participant D is covered under both the PTO plan and profit sharing/401(k) plan and terminates 
employment on October 1, 2009.  As of October 1, 2009, participant D has $300 of unused paid time off 
and has a valid and timely election to have 70% of that amount ($210) contributed to the profit 
sharing/401(k) plan.  On October 19, 2009, the employer contributes the $210 as an elective 
contribution to the plan for participant D for 2009.  The employer pays participant D the remaining $90 
on October 19, 2009. 

• Situation 4 
The facts are the same as in Situation 3, except that participant D’s employment terminates on 
December 28, 2009 and the remaining unused paid time off is not paid to participant D until 2010.  In 
addition, the $210 was not contributed to the plan and allocated to participant D’s account until January 
18, 2010.  The employer pays the remaining $90 to participant D on January 18, 2010. 

Conclusions 

The IRS concluded that the amendment requiring or permitting certain contributions of the dollar 
equivalent of unused paid time off to the profit sharing/401(k) plan in all 4 Situations under Revenue 
Ruling 2009-32 does not cause the plans to fail to meet the requirements of IRC section 401(a) provided 
the contributions satisfy the nondiscrimination requirements of IRC sections 401(a)(4) and 415(c) and, 
where applicable, IRC sections 401(k) and 401(a)(30).  
In addition, if the applicable plan qualification requirements are satisfied and consistent with the 
conclusion arrived at in Revenue Ruling 2009-31, the participant does not include in gross income 
contributions of the dollar equivalent of unused paid time off to the profit sharing/401(k) plan until 
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distributions from the plan are made to the participant.  Similarly, the dollar equivalent of unused paid 
time off paid to the participant is not included in gross income until the taxable year in which paid. 
As is the case in Revenue Ruling 2009-31, this Revenue Ruling also provides that because the 
nonelective contribution made to the profit sharing/401(k) plan in Situations 1 and 2 will vary based on the 
amount of a participant’s unused paid time off, it is unlikely that such plans will satisfy a design-based 
safe harbor for nondiscrimination.  Rather, testing based on contributions made for individual participants 
will most likely be required, thus limiting the use of this method to a smaller number of plans.   
Plan sponsors are cautioned against proceeding with such an amendment without first consulting with 
ERISA counsel and their service provider regarding all of the implications of treating paid time off as a 
nonelective contribution. 
The Center notes that for most defined contribution plans, cash is the most common form of distribution 
elected by participants at termination of employment, unless the distribution is rolled over.  For this 
reason, plan sponsors may find it impractical, from a plan design perspective, to allow the dollar 
equivalent of accumulated paid time off to be contributed to their qualified plan only at the point of 
termination of employment. 

This Summary is designed to provide an overview of Revenue Rulings 2009-31 and 2009-32 dealing with the contribution of the dollar equivalent of unused paid time off to a profit sharing 
plan and is not intended to be comprehensive.  The Transamerica Center for Retirement Studies® (“The Center”) is a non-profit corporation and private foundation. The Center may be 
funded by contributions from Transamerica Life Insurance Company and its affiliates or other unaffiliated third-parties. For more information about The Center, please refer to 
www.transamericacenter.org. The Center and its representatives cannot give ERISA, tax or legal advice.  This material is provided for informational purposes only and should not be 
construed as ERISA, tax or legal advice.  Interested parties must consult and rely solely upon their own independent advisors regarding their particular situation and the concepts presented 
here.  Although care has been taken in preparing this material and presenting it accurately, The Center disclaims any express or implied warranty as to the accuracy of any material 
contained herein and any liability with respect to it. 


